2016 m. S. Moravskio skaitymai

2016 m. S. Moravskio skaitymai
Stanislovo Moravskio knygos Iš visur po truputį
II-os dalies Broliai bajorai. Atsiskyrėlio gavenda sutiktuvės

Saulėtą ­rugsėjo 25-osios popietę Birštono kurhauzą apjuosė netradiciniai jurginais kvepiantys šio krašto gydytojo, rašytojo, vieno įžvalgiausių XIX šimtmečio memuaristų Stanislovo Moravskio skaitymai bei naujos jo knygos, kurią parengė dr. Reda Griškaitė, sutiktuvės.

Renginį ilgesingais, švelnumo ir melancholiško žavesio jausmu pripildytais Mykolo Kleopo Oginskio polonezais pradėjusi garsi pianistė Šviesė Čepliauskaitė, nejučiomis klausytojus perkėlė laiku į 1802-1853-iuosius, į istorinį S. Moravskio gyvenimo ir kūrybos laikotarpį, atsispindintį net 7-erius metus rengtoje antrojoje knygos Iš visur po truputį dalyje Broliai bajorai. Atsiskyrėlio gavenda, sulaukusios nemažo skaitytojų dėmesio ir į Birštoną sukvietusios būrį S. Moraskio gerbėjų.

Pristatydama knygą dr. R. Griškaitė prilygino ją stebuklui, džiaugėsi turėjusi galimybę prisiliesti prie S. Moravskio kūrybos, pabrėžė jo sąmojį, plunksnos jėgą. Papasakojo apie knygos sumanymą, jos istoriją, pasidalino savo įžvalgomis bei mintimis. Taip pat padėkojo visiems, kas prisidėjo prie knygos leidybos, kas buvo su ja ir ja tikėjo. 

Knygos antrąją dalį Broliai bajorai. Atsiskyrėlio gavenda recenzavo dvi žymios XIX amžiaus tyrėjos – istorikė, Lietuvos istorijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja, habilituota mokslų daktarė Aldona Prašmantaitė ir literatūrologė, Vilniaus universiteto docentė, daktarė Brigita Speičytė. Pasidalindama savo įžvalgomis bei įspūdžiais apie knygą, renginyje dalyvavusi B. Speičytė pasidžiaugė, jog šiame krašte gyvenęs S. Moravskis yra vienas pirmųjų XIX amžiaus rašytojų, aprašiusių tų laikų bajoriją, savo kūryboje atskleidęs daug asmeniškumų. Recenzentė nestokojo gerų žodžių nei pačiam rašytojui, nei knygos vertėjai: žavėjosi kalbos išraiška, taikliais komentarais, aukšta vertimo kokybe bei puikiai tekstą atliepiančiomis iliustracijomis, jungiančiomis praeitį ir dabartį.  Apibendrindama B. Speičytė pabrėžė, jog antroji knygos Iš visur po truputį  dalis Broliai bajorai. Atsiskyrėlio gavenda yra didelė dovana mums visiems – ją būtų galima pavadinti Birštono ir Kauno apylinkių XIX a. kultūros ir istorijos enciklopedija.

Pristatyme dalyvavęs šios knygos leidėjas, Vilniaus dailės akademijos prorektorius bei Vilniaus dailės akademijos leidyklos direktorius dr. Marius Iršėnas, išleidęs ir pirmąją knygos dalį Nuo Merkinės iki Kauno, padėkojo už galimybę pristatyti ją Birštone, priminė, jog antrojo tomo leidimą parėmė Lietuvos mokslo taryba ir Lietuvos kultūros taryba bei padovanojo naujas knygas Birštono savivaldybei ir bibliotekai.

 Gero žodžio nestokojo ir nuolatinė S. Moravskio skaitymų dalyvė, dar 2005 metais į lietuvių kalbą išvertusi žaismingą S. Moravskio dramos kūrinėlį ,,Seimelių posėdžiai Lietuvoje“, Lietuvos istorijos instituto direktoriaus pavaduotoja Zita Medišauskienė. Savo istoriška akimi apžvelgusi knygos turinį, Z. Medišauskienė pasidžiaugė dr. R. Griškaitės profesionalumu verčiant aptrupėjusius tekstus, pabrėžė puikiai aprašytą autentišką bajorijos gyvenimą.

Dr. Redai Griškaitei sveikinamąji žodį tarė ir knygos iliustratorė, žymi Lietuvos knygų dailininkė, grafikė, daugelio knygos menui skirtų renginių, tarp jų ir gerai birštoniečiams žinomų kūrybinių studijų ,,Tu gali sukurti knygą“, sumanytoja ir organizatorė Sigutė Chlebinskaitė. Menininkė dar kartą pasveikino knygos sumanytoją, pasidžiaugė galimybe ją iliustruoti ir prisidėti prie vaizdinio S. Moravskio leidinių ,,veido“.

Broliai bajorai. Atsiskyrėlio gavenda iliustruoti  ne tik S. Chlebinskaitės piešiniais, bet ir fotografijomis. Dr. R. Griškaitės vyras, dirbantis Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute, besispecializuojantis Europos studijų ir tarptautinių santykių tyrimuose, plačiajai visuomenei žinomas kaip pirmojo politologijos vadovėlio vidurinėms mokykloms autorius, profesorius Gediminas Vitkus – knygoje slypinčių nuotraukų autorius, dalyvavęs visuose S. Moravskio skaitymuose, o šįkart prisidėjęs ir prie knygos leidimo. Renginio metu jis papasakojo apie nuotraukų, iliustruojančių S. Moravskio tekstus, ,,gimimą“ bei sumanymus, padėkojo R. Griškaitei už pasitikėjimą, įspūdžius, naujas patirtis bei kantrybę.

Antrojoje knygos sutiktuvių dalyje aktorius, režisierius ir skaitovas Petras Venclovas užliejo bei prikaustė klausytojų dėmesį įtaigių auksine Stanislovo Moravskio plunksna parašytų fragmentų skaitymu apie šių kraštų bajoriją, inteligentiją, papročius ir tradicijas, apie rašytojo vidinius įšgvenimus, pamąstymus, požiūrį į gyvenimą bei vertybes.

,,Nerūstaukite, bičiuliai mano, kad čia savo įpročiu įpinsiu mintį, gal ir nederamą, gal ir lengvabūdišką, kuri man dabar šauna į galvą prisiminus tuos senus laikus. „Laikas gyvenime ir duoda, ir atima“, – sakydavo mūsų tėvai. Todėl tik prašau kartu su manimi pagalvoti, kaip kas akimirką tarsi kokiame kaleidoskope mainosi žmonių nuomonės ir jų pažiūros!“ (Stanislovas Moravskis)

Skaitymams pasibaigus, sveikinamąjį žodį taręs Birštono vicemeras Vytas Kederys nuoširdžiai pasidžiaugė nauja knyga, kuri taip gražiai pateikia mūsų krašto istoriją ir kuri yra tikrai prasminga dovana Birštono krašto žmonėms.

Viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė dėkojo visiems, padėjusiems suorganizuoti knygos sutiktuves, o ypač - Redai Griškaitei už jos pasišventimą, atkaklumą, entuziazmą prikelti iš užmaršties vis naujus S. Moravskio tekstus, vis naujas S. Moravskio gyvenimo, biografijos detales. A. Jaskūnienė, negailėjusi gražių žodžių antrojo knygos tomo rengėjai bei pačiai knygai­­, linkėjo jai atrasti savo skaitytoją, o visiems, mylintiems S. Moravskio kūrybą, linkėjo malonių skaitymo valandų verčiant naujus jos puslapius.

Šiuos S. Moravskio skaitymus tradiciškai puošė besišypsantys įvairiaspalviai, taip rašytojo pamėgti, jurginai, užauginti birštonietės Dalės Banienės, vėliau, kaip padėka pražydę dalyvių bei organizatorių rankose.

Džiaugiamės, jog Birštono ir jo krašto žmonės dr. Redos Griškaitės  entuziazmo, kruopštaus,  atsidavusio darbo dėka gali iš naujo atrasti unikalią S. Moravskio kūrybą, kuri atliepia mūsų gilią istoriją, mūsų kultūrą ir kuri yra šiandien gyva knygose.

,,Tikiu, kad nuo šiol Stanislovo Moravskio – rašytojo ir mąstytojo  – gyvenimo filosofija, kurią galėčiau įvardyti vienu žodžiu – Ustronė, bus dar nuodugniau pažinta, įvertinta, o galbūt net ir pritaikyta kasdienoje. Nes Ustronės – visa plačiąja šio žodžio prasme – niekada niekam nebuvo, nėra ir negali būti per daug.“ (Reda Griškaitė)

***

Asipavičienė, Stasė
Birštone pasitikta Stanislovo Moravskio knygos "Iš visur po truputį" antroji dalis "Broliai bajorai. Atsiskyrėlio gavenda" / Stasė Asipavičienė. - Iliustr. // Naujasis Gėlupis. - 2016, lapkr. 9, p. 7.
Brštone vyko tradiciniai S. Moravskio skaitymai.

Šimukauskaitė, Ramutė
Pastatė paminklą Bičiulystei… / Ramutė Šimukauskaitė. - Iliustr. // Gyvenimas. - ISSN 1648-0392. - 2016, lapkr. 5, p. 3-4.
Apie S. Moravskio knygos "Iš visur po truputį" II-os dalies "Broliai bajorai. Atsiskyrėlio gavenda" sutiktuves, vykusias  Birštono kurhauze.

****

Laužikaitė, Irma
Atsiskyrėlis ir jo jurginai / Irma Laužikaitė. – Iliustr. // Žmonės. Legendos. – ISSN 2029-3216. – 2016, Nr. 3 (vasara), p. 94-99.
Apie Ustronės dvaro savininką, sodininką, gydytoją ir rašytoją S. Moravskį.

Šalna, Rimantas
Stanislavo Moniuškos gyvenimo meilė / Rimantas Šalna. – Iliustr. // Šiaurės Atėnai. – ISSN 1392-7760. – 2016, bal. 15, p. 14-15.
Apie lenkų kompozitorių S. Moniušką, paminėtas S. Moravskis.

Paskutinį kartą redaguota: 2024-01-24
Galerija