„Kūrybiniai susitikimai po liepa“

„Kūrybiniai susitikimai po liepa“

Projektas: „Kūrybiniai susitikimai po liepa“

Projektą organizavo: Birštono viešoji biblioteka

Projekto vadovas: Kristina Bačiulienė

Projektą finansavo: Lietuvos kultūros taryba, Birštono savivaldybė

Partneriai: Kaišiadorių rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Birštono vienkiemio bendruomenė, Nemajūnų dienos centras, UAB „Gyvenimas“, VšĮ „Krašto vitrina“, Birštono turizmo informacijos centras.

2022 m. tęstinis projektas „Kūrybiniai susitikimai po liepa“ skirtas vaikams, šeimoms, vaikams iš socialinės rizikos šeimų, negalią turintiems vaikams ir jų šeimoms, buvo siekiama skatinti skaitymą, ugdyti kūrybiškumą, veiklos buvo patrauklios ir įtraukios. Vasaros renginiai vyko netradicinėje aplinkoje – po gražuole liepa, augančia prie bibliotekos.

Projektas buvo įgyvendintas Birštone, Nemajūnų dienos centro lauko erdvėse, Kaišiadorių raj. savivaldybės viešojoje bibliotekoje.

Projekto aukštą meninę-kultūrinę vertę užtikrino profesionalai: rašytojai, poetai: Vainius Bakas, Alvilė Rimaitė, Virgis Šidlauskas, Vaiva Rutkauskaitė, Benas Bėrantas; dailininkai: Marija Smirnovaitė, Neringa Žukauskaitė, Lina Ribinskė, Vilija Kvieskaitė; režisierė Karolina Žernytė, scenografė Šarūnė Peciukonytė, aktoriai Artūras Dubaka, Balys Ivanauskas.

Projekto metu sukurta nauja edukacinė programa „Karališkoji Birštono istorija“, skirta Birštono 640 metų sukakčiai, bendradarbiaujant su dailininke Saule Gyliene.

Siekiant ugdyti toleranciją, padėti socializuotis vaikams buvo suorganizuotos kūrybinės dirbtuvės „Koks vikšrelis tu esi?“ su ,,Pojūčių teatru“, skirtos autizmo spektro ir disleksijos sutrikimų turintiems bei neurotipiniams (sutrikimų neturintiems) vaikams nuo 4 iki 9 metų ir jų šeimoms.

Projekto „Kūrybiniai susitikimai po liepa“ metu įvyko 9 renginiai:

  • Vaikų Metų knygos „Ką manė kamanė“ pristatymas, kūrybinės dirbtuvės su autoriumi Vainiumi Baku, iliustruotoja Marija Smirnovaite. Kūrybinėse dirbtuvėse dalyviai buvo pakviesti pasidžiaugti gamtos grožiu, namų aplinka.
  • Susitikimas, kūrybinės dirbtuvės su knygos „Kukū iš pašto dėžutės“ autore Alvile Rimaite, dailininke Neringa Žukauskaite. Buvo kalbama apie apie brolio ir sesers draugystę, draugystės reikšmę.
  • Knygos „Stogas, po kuriuo auginu žvaigždes ir lietų“ pristatymas, susitikimas su rašytoju Virgiu Šidlausku. Kūrėjas pasidalino savo samprotavimais apie ypatingą senelės ir vaikaitės santykį, apie tokias rimtas problemas, kaip liga, nerimas, ilgesys ir kt., apie tai, kaip išdrįsti paprašyti pagalbos.
  • Nuotaikingas susitikimas, kūrybinės dirbtuvės su knygos „Nepasaka, arba pasaka apie NE“ autore Vaiva Rutkauskaite, dailininke Lina Ribinske. Dalyviai mokėsi pasakyti NE.
  • Lavinantis kūrybiškumą, vaizduotę, fantaziją, įtraukiantis susitikimas, kūrybinės dirbtuvės su knygos „Baubaimė“ autoriumi Benu Bėrantu, dailininke Vilija Kvieskaite. Dalyviai svarstė, kaip įvekti baimę.
  • Nuotaikingas, įtraukiantis poezijos vakaras visai šeimai su „Teatras P“. Dalyviai klausėsi poetų Sigito Gedos, Marcelijaus Martinaičio, Daivos Čepauskaitės gražiausių eilėraščių ir dainų, buvo įtraukti į kūrybinį procesą.
  • Naujoje edukacijoje, sukurtoje bendradarbiaujant su dailininke Saule Gyliene, „Karališkoji Birštono istorija“ ir kūrybinės dirbtuvės Birštone bei Kaišiadorių raj. savivaldybės viešojoje bibliotekoje dalyviai sukurė savą karališkojo Birštono kraštovaizdį su kunigaikščiu Vytautu Didžiuoju priešakyje.
  • Kūrybinėse dirbtuvėse „Koks vikšrelis tu esi?“ su ,,Pojūčių teatro“ kūrėjomis, skirtose autizmo spektro ir disleksijos sutrikimų turintiems vaikams, jų šeimoms, dalyviai pasigamino sensorinį žaislą – vikšrelį.
Paskutinį kartą redaguota: 2023-05-24